Kunhalmi: Jót tenne az országnak, ha több nő dolgozna a politikában - interjú

Kunhalmi: Jót tenne az országnak, ha több nő dolgozna a politikában - interjú

Elsőként lapunknak adott interjút az MSZP szombaton megválasztott társelnöke, aki szerint a legfontosabb, amit mindenki elérhet, hogy az utódainak nagyobb esélyt teremt a jobb életre, mint amelyet ő maga él. Ma ez nincs, ezt vette el a Fidesz - mondja Kunhalmi Ágnes.

EzaLényeg: Régen volt női elnöke az MSZP-nek. Adódik a kérdés: szimbolikus-e ez, és mostantól mindig így lesz-e?

Kunhalmi Ágnes: A párt megalakulása óta több szabályt alkotott azért, hogy a nők országos szinten is vezető pozícióba kerüljenek. A női kvóta intézményét is mi vezettük be először a pártok közül, ennek természetes folytatása a társelnökség intézménye. Bár mostanában a nagyhangú autoriter vezetők száma növekedett, de mi azt akarjuk, hogy a XXI. század az együttműködés korszaka legyen. A társelnökség a tisztességes együttműködésről szól: több, részben eltérő gondolat összhangját kell megteremteni. Büszkék vagyunk rá, hogy az MSZP közössége 90% feletti arányban támogatta, hogy meglépjük ezt a módosítást. Mostantól pedig ennek megfelelően működünk.

EAL: Szeretne Ön lenni az első női miniszterelnök?

KA: Jót tenne Magyarországnak, ha sokkal több nő dolgozna a politikában és a gazdasági élet felsővezetői pozícióiban. Nemcsak azért, mert egy nő más szempontokat is figyelembe vesz, hanem azért is, mert ez az emberi emancipáció egyik legfontosabb eleme. Ami pedig a miniszterelnökséget illeti: egy vezető politikus nem zárkózhat el semmilyen kihívástól.

Kunhalmi Ágnes - Fotó: EzaLényeg

EAL: Azt tudjuk Önről, hogy szenvedélyes kutyás. Azt is, hogy szívesen közlekedik biciklivel. Mondjon egy titkot magáról!

KA: Vasas drukker vagyok, édesapám kedven csapata is ez. A családban mindig is szerettük a focit és a sportot. A focin keresztül is kiszivattyúzott milliárdokat nem szeretjük. 

EAL: Én feminista vagyok, vagyis azt gondolom, hogy a nőknek egyenlő jogok járnak, bizonyos esetekben pedig előnyben kell őket részesíteni, mert a társadalomban túl sok hátrányt szenvednek el. Ön feminista?

KA: Az Ön által leírt feminizmussal egyetértek, az rám is igaz. Világosan látni kell, hogy a nők a történelemben sokat küzdöttek azért, hogy a jogi egyenlőséget elérjék, ugyanakkor gazdasági, anyagi, illetve politikai értelemben az egyenjogúság még nem valósult meg teljes mértékben. A nőket még ma is bérhátrány éri, szinte minden pályán sokkal nehezebb az előmenetelük, és a társadalomban is sokszor lenézéssel, előítéletekkel szembesülnek.

Ezért érdemes a nők számára elérhető pályákat tudatosan, közösségi eszközökkel is menedzselni, mert nagyon sok a lappangó ellenállás és korlát, minősítés és kulturális határ, ellenerő és akadály. Például miért ne lehetne egyre több lányból is programozó?

Emellett az erőszak minden formája ellen küzdeni kell, ennek pedig része a szégyen miatti elhallgatás felszabadítása, a családon belüli bármilyen erőszak áldozatainak védelme, számukra intézményes, közpénzből támogatott védelmi és esélyteremtő intézmények fenntartása is.

A tudatosítás részeként pedig fontos, hogy újra és újra ránézzünk kívülről intézményeinkre, hogy valóban megfelelően működnek-e. Ilyen lehet például a családon belüli erőszakos ügyek bírósági ítéleteinek utólagos elemzése, nem azért, hogy konkrét bírákat vagy ügyeket kipécézzünk – ha az nem indokolt –, hanem a gyakorlatok megértése, a figyelem irányítása, a fejlődés. Sok önuralmat és kitartást igénylő terület.

Kunhalmi Ágnes - Fotó: EzaLényeg

EAL: Mit gondol, mi ma egy hétköznapi életet élő magyar legfontosabb problémája?

KA: A magyar társadalom többségének legfontosabb problémája a létbizonytalanság, amely a munkahellyel, átlagos jövedelemmel rendelkezőket is fenyegeti. Tartanak a lecsúszástól, a jövedelmi társadalmi helyzetük romlátásól, a bizonytalan jövőtől. Ők azok, akik ki tudják fizetni az albérletet, de arra már nincs esélyük, hogy saját lakást vegyenek. Be kell osztaniuk, mit vesznek és mikor, spórolniuk kell egy háztartási gépre akár, simán évekre visszavetheti őket egy váratlan betegség. E mellett a köztársaságpárti szavazók számára a jelenlegi politikai rendszer nyomasztó hatású is, úgy érzik, hogy mozgásterüket, szabadságukat folyamatosan korlátozzák.

E két tényező, a bizonytalan gazdasági helyzet, és a sokak számára nyomasztó gazdasági légkör döntő szerepet játszott abban, hogy az elmúlt évtizedben jelentős mértékűvé vált a kivándorlás.

Az általam elképzelt országban a legfontosabb, amit mindenki elérhet, hogy az utódainak nagyobb esélyt teremt a jobb életre, mint amelyet ő maga él. Ma ez nincs, ezt vette el ez a kormány.

EAL: Nemrégiben kiszámoltuk a választókerületek 2018-as eredményeiből, hogy összefogással a Fidesz megverhető 2022-ben. Karácsony Gergely viszont a napokban azt mondta, hogy az összefogás nem jelent automatikusan győzelmet. Ön szerint?

KA: Egyetértek Gergellyel. Magyarországon többségben vannak a változást akarók, hiszen 2018 tavaszán, a legutóbbi országgyűlési választásokon a választópolgárok 52,6 százaléka a Fidesz ellen szavazott, csak nem voltunk egységesek. Azaz megvan az esély. A mi feladatunk, hogy ezt az esélyt győzelemmé formáljuk.

Van egy jövőkép, amit ajánlunk a köztársasági oldalnak és Magyarországnak, ez a Jövő Köztársasága, a tisztességes, szociális demokrácia programja.

E mellett fel kell építenünk a 2022-ben kezdődő kormányzás szervezetét, személyi hátterét és meg kell találnunk azt a 106 embert, aki elnyerheti az egyéni választókerületekben a többség bizalmát az előválasztáson, majd a hivatalos választáson.

EAL: Érdekes, hogy sokan abban látják az MSZP alacsony népszerűségének okát, hogy eltávolodott a hagyományos baloldali értékektől, miközben ha megnézzük a témáikat, ezt nem látjuk visszaigazolódni. Ön szerint miért történt mindez?

KA: Sok oka van, a 2008-9-es világválságtól és az azután elvállalt felelősségtől megoldatlan pártproblémákon keresztül, a baloldal elaprózódásáig. Biztosan csináltunk egy-két gyengébb kampányt is. Ezzel együtt nincs még egy párt, amely annyit kért elnézést, mint mi. Ezt a hagyományt nem szeretném folytatni. Ami fontos, hogy miközben értékeink nem változtak: mindig az emberi esélyek köré szervezett kormányzás mellett álltunk. Az MSZP pedig a változás pártja, így nem kérdés számomra, hogy a megváltozott körülmények között is világos, tisztességes és fenntartható utat tudunk elindítani 2022-ben egy új kormánnyal.

 

Kunhalmi Ágnes - Fotó: EzaLényeg

EAL: Ön szerint mi volt a Fidesz 3 legfőbb bűne az elmúlt 10 évben?

KA: Az ilyen listákkal mindig az a baj, hogy leszűkíti a jelenségek komplexitását. Mégis mondok hármat. A legnagyobb talán a cinizmus kormánytechnikává emelése: a Fidesz 2002-ben elvesztett egy választást, a traumát pedig sosem dolgozta fel. 2006-ban az újabb baloldali győzelmet követően úgy döntöttek, hogy mélyen gyökerező félelmekre, egzisztenciális fenyegetettségre, a jövőtől való félelemre, a természetes szorongásokra építenek politikát. A Fidesz tehát úgy döntött, hogy Magyarország modernizációja helyett pusztán védelmet ígér. Ily módon lemondott arról, hogy a változó világ bizonytalanságát támogatással, eszközökkel és új tudással mérsékelje. Ez azt is jelenti, hogy a felzárkózás helyett a stagnálást választotta. Ez az elsődleges bűn. Ezzel függ össze a második legfontosabb: a magyar oktatás leépítése. A felsőoktatásba jelentkezők számát csökkentette, korlátozta az érettségizők számát, és alacsonyabb szintre süllyesztette a szakoktatást is. Ez által korlátozta a tudás által történő előrejutás. Tehát a tudásválság kialakítása és folyamatos mélyítése a második bűn. A harmadik pedig a demokrácia ethoszának rombolása, a politikai váltógazdaság kiiktatására való folyamatos törekvés.

A demokrácia intézményei, a sajtószabadság, a nyilvánosság mind névleges kellékek a nemzeti együttműködésnek nevezett, emberellenes politikai rendszerében.  

E három mellett beszélhetnék még a klímaváltozás tagadásáról, a korrupcióról, a nemzetközi tőkének való egyoldalú alárendelődéről, szóval nem lehet és nem is szabad három egyszerű pontba sűríteni a kormányzás problémáit.

EAL: Ön milyen jellegű és mértékű elszámoltatást tartana igazságosnak a Fidesz leváltása után?

KA: A politikai elszámoltatást a választók végzik el. Ha úgy találják, hogy jogi elszámoltatásra  is szükség van, akkor majd kétharmados felhatalmazást adnak a köztársaságpárti erőknek. Csak így képzelhető el olyan elszámoltatás, amely megfelel a jogállamiság követelményeinek.

EAL: Ön szerint ki legyen az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje 2022-ben, hogy a legnagyobb legyen a győzelem esélye?

KA: Aki megnyeri az előválasztást. Nagyon hiszek abban, hogy Magyarországnak meg kell tapasztalnia, milyen egy igazi demokrácia, hogy esélyt tudjunk adni arra, hogy az emberek ismét átélhessék, milyen egy szabad választás, és hogy ennek valódi mozgatóereje van. Budapesten ezt konkrétan bemutattuk. Ahelyett, hogy asztal melletti vitákon győzködtük volna egymást, megteremtettük az esélyt a meglévő többségnek, hogy beleszóljanak a legfontosabb ügyeinkbe.

Van személyes preferenciám is, de a véleményemnél sokkal fontosabb az elv: az legyen a köztársaságpártiak jelöltje, aki megnyeri az előválasztást. Egyébként nem az ellenzéknek, hanem az országnak választunk miniszterelnököt.

 

Messenger csatorna

Iratkozz fel
és küldjük a lényeget!

Feliratkozom
  • 2020.10.25

Brutálisan drágul a kenyér, de Orbánékat nem érdekli

Egyrészt nekik úgyis mindegy, mennyibe kerül, a milliós fizetésükből bármire futja nekik. Másrészt meg úgysem azt a kenyeret eszik, mint mi.

  • 2020.10.24

Dobrev: A fideszesek nem akarnak tisztességes fizetést a magyaroknak

A fideszes képviselők nem szavazták meg, hogy tisztességes fizetést kapjanak a magyarok. Szerencsére így is elbuktak.

  • 2020.10.24

Gulyás poénkodik, miközben rettentő sokan halnak meg korona miatt

Egy ismert járványszakértő szerint gyorsvonattal rohanunk a vesztünkbe, de Gulyás Gergely csicskaminiszter mindenkit megnyugtat: "a kormány és tanácsadói késsel-villával esznek, ha együtt vacsoráznak". Mi van?